Waarom draaien veranderingen in een KMO te vaak op een mislukking uit?

door | nov 22, 2020 | 0 Reacties

Het is tijd om veranderingen te brengen in uw bedrijf, zoals bij voorbeeld, een nieuw managementsysteem te implementeren, of u hebt besloten om uw werk- of productiemethoden te verbeteren, een nieuwe afdelingsmanager in dienst te nemen die met meer orde en structuur gaat werken.  

 

Eenmaal de beslissing genomen: vooruit met de geit!

 

U gaat op een stoel staan en kondigt de wijzigingen ex cathedra aan of erger nog: u stuurt een e-mail, sms of WhatsApp-bericht om de veranderingen mee te delen.

U bent wel niet gek en u sluit uw bericht af met “voor eventuele vragen blijf ik tot uw beschikking, mijn deur staat altijd open.”

Er zijn er wel een paar met een vraag maar u verwacht toch dat de teams zich de volgende dag aanpassen en de nieuwe richtlijnen toepassen. Ah ja, want u bent toch de baas, niet?

 

Maar zo simpel gaat het niet.

U hebt te maken met mensen, niet met machines.

 
Veranderen is het verleden durven loslaten. Oude gewoontes afgooien, zichzelf in vraag stellen, van nul beginnen, uit de comfortzone gaan.
 
Mensen moeten rustig afscheid kunnen nemen van de oude situatie.

 

Het is vergelijkbaar met een rouwproces dat soms meer, soms minder tijd in beslag kan nemen. Dit rouwproces gaat door 5 verschillende stadia!

De 5 fasen van het rouwproces

  1. Eerst is er de schok, de afwijzing, de ontkenning,
  2. Dan het waarom, de woede, de angst voor het onbekende,
  3. Dan een diepgaande fase van verwerping, depressie, verdriet. Deze fase kan min of meer lang duren en wordt uitgedrukt in zinnen als… “Het heeft toch allemaal geen zin, voor mij hoeft het niet meer, we gaan recht in de muur, enz.  Hier moet je een geweldige coach zijn, die met een luisterend oor zijn meest menselijke kant laat zien.  Deze fase kan erg lang duren.
  4. Dan volgt er een fase van het zoeken naar een nieuwe richting, uitproberen, accepteren. In deze fase begint de medewerker te onderhandelen of het op een akkoordje te gooien. Het zal nodig zijn deze fase te ondersteunen en aandacht te vragen voor al het goede dat al is bereikt. Reactiveer deze positieve energie!
  5. In dit stadium wordt de verandering begrepen en geïntegreerd. Werknemers krijgen terug nieuwe moed.

 

Weet dat elk bedrijf met een veranderingsbeleid vaststelt dat meer dan 89% van zijn personeel er niet onmiddellijk enthousiast over is. 12% zal zich actief verzetten en weigeren om deel te nemen, zal het plan bekritiseren, reclameren, excuses zoeken en blijven doen zoals voorheen.

Negeer dit verzet niet, word niet boos, laat u niet meeslepen want u bewijst uzelf daardoor een slechte dienst.

Zelf heb ik veel en grote veranderingen in mijn carrière moeten begeleiden, zoals bijvoorbeeld bedrijfsovernames en bedrijfsfusies. 

 

Veranderingen alleen willen doorvoeren is waarschijnlijk niet de beste oplossing. Als u denkt dat u op alle plaatsen tegelijk kunt zijn dan riskeert u dat u frontaal tegen de muur loopt.

 

U overweegt een verandering?  Laat u begeleiden door een coach, een mentor. 

 

QUIZZZ…

Download de quiz en ontdek de verschillende groeifasen van een KMO !

Geen paniek, elk zichzelf respecterend bedrijf en KMO ervaart verschillende groeifasen.
In welke fase bevindt jouw bedrijf zich ?