Na de regen komt zonneschijn !

door | apr 23, 2020 | 0 Reacties

Na regen komt zonneschijn!

Na de regen komt de zon altijd terug!

Op het einde van deze lockdown zal de zon echter niet voor iedereen even hard schijnen. Eén ding is zeker: als ondernemer moet je je organisatie voorbereiden en nadenken over de evolutie van jouw activiteiten gedurende de periode van economisch herstel en ook daarna.

Hoe kan je dit voorbereiden?

Ik kijk in mijn glazen bol, maar veel helpen doet hij mij niet en het debat tussen politici en wetenschappers helpt mij niet bij het vormen van een duidelijke visie. Het is zoals het spreekwoord zegt:” Als de blinde de blinde leidt, vallen ze samen in de gracht.

Om dit gevoel van hulpeloosheid of frustratie tegen te gaan, raad ik aan om verschillende scenario’s met verschillende hypothesen te ontwikkelen.

Waarom?

Omdat je op die manier voorbereid bent om volgens de gebeurtenissen alles vlug te kunnen aanpassen en je strategie en visie te wijzigen. Na de lockdown zal het nodig zijn om flexibel te reageren en zich van dag tot dag aan te passen aan interne en externe gebeurtenissen en politieke beslissingen.

De normale gang van zaken, of ten minste wat we als “normaal” beschouwden – “business as usual” dus – zou voor sommigen heel anders kunnen zijn. Of je nu handelaar bent, zelfstandige of aan het hoofd van een kmo staat, je zal moeten voorbereid zijn.

Wat kan je doen?

Deze voorbereidingsperiode is een kans om jouw organisatie en/of jouw productaanbod in vraag te stellen.

Wat zijn de meest winstgevende producten waarmee u snel inkomsten kunt genereren?

Noteer “wie wat doet? hoe? en waarom? “

Wat doen we? Waarmee doen we het? Wie doet het? En waarom deze persoon? Waar doen we het? Wanneer doen we het? Hoeveel? Hoeveel kost het? Hoe doen we dat? Waarom? Waarom is er een probleem? Wat is het probleem? Waarom is het belangrijk? Waarom bevindt het zich hier of daar? En wie zal de taken overnemen bij vakantie of ziekte, enz.

 

Kijk ook naar de kosten en probeer uw cashflow te bewaken.  Neem contact op met uw leveranciers, laat geen onbetaalde facturen achter zonder de leverancier op de hoogte te stellen. Stel een lijst op van leveranciers die met voorrang moeten worden betaald, diegenen zonder wie zakendoen onmogelijk is. Vraag aan de klanten met openstaande facturen om hun betalingsplan mee te delen.

En vooral: contacteer al uw belangrijke klanten.

Neem je telefoon en bel!

 

Je hebt inderdaad informatie nodig: wat zijn de verwachtingen van de klanten, wat zijn de klantenbehoeftes, hoe zien ze de hervatting van de samenwerking? Integreer doelen in uw scenario’s en laat kwantificeer ze, stel budgetten op, ga niet blind aan het stuur zitten. Heb je ooit met een auto gereden zonder dashboard? Neen toch? Teken dus geen toekomst voor uw onderneming uit zonder een dashboard te hebben.

Maak deze oefening niet alleen. Omring jezelf, laat je begeleiden, zoek een mentor, een vriend, een coach, …. Je moet even alles kunnen loslaten, afstand nemen, een stapje achteruit doen om jezelf niet te laten overweldigen door stress om dan, met kennis van zaken en gerust gemoed, het stuur weer in eigen handen te nemen.

Wij kunnen dit samen doen! Klik op deze link.